Април 23, 2018

Какво представлява въздушното окачване

Въпреки, че цялостната система на въздушното автомобилно окачване търпи сериозни промени с напредването на технологиите, материалът, от който се изработват въздушните възглавници почти не се изменя. Днес те се представляват смес от каучук и полиуретан, която преминава през термична обработка, преди да се превърнат във добре познатите ни възглавници. Едно от най-големите им предимства е, че могат да се нагласят, в зависимост от вида на пътищата и предпочитанията на шофьорите.

Днес, използването на пневматично окачване е широко разпространено, като съществуват минимални разлики в тези на различните производители.

въздушно окачване

Предимства на въздушното окачване

Намален шум и вибрации

Автомобилното окачване с въздушни възглавници е много по-удобно за шофьора — шумът и вибрациите причиняват умора и дискомфорт на водача, така че ако можете да намалите това, ще бъде по-безопасно.

Подобрен разход на гориво

Някои системи за пневматично окачване могат да оптимизират височината на каране въз основа на скоростта на камиона и това дали са натоварени или ненатоварени. Ненатоварените камиони обикновено са по-високи, защото са със значително по-малко тегло, което притиска окачването, но това е лошо за устойчивостта на вятър. По-ниската височина на каране означава по-добра аеродинамика, тъй като намалява съпротивлението на вятъра.

Въздушното окачване е по-подходящо, защото могат да се постигнат по-високи скорости, което води до спестяване на време по маршрути с много завои.

По-гъвкави при различни типове терени

Въздушните възглавници позволяват регулиране на височина на автомобила.

Регулируемостта може да помогне при различни видове товари, а пневматичното окачване понякога идва с режим на "сваляне", който помага при натоварването, и режим "повдигане", за да помогне за изчистването на вибрациите при неравен терен.

Понякога се настройва така, че да позволява по-добра управляемост. Водачът може да избере по-меко пътуване за шофиране по магистрала или по-твърдо шофиране с по-добро управление по по-сложни пътища.

Окачването с въздушни възглавници е по-еднакво и равномерно за всички колела.

Тъй като окачването може да се регулира с натоварването (с помощта на вентил за регулиране на височината), това позволява на ремаркето да бъде нагласено на по-високо горно или долно ниво, като същевременно се поддържа хармония и се гарантира, че ремаркето никога не е по-високо от камиона.

По-гъвкаво за някои товари

Нестабилните товари като големи стъкла могат да се натоварят на камион или ремарке с въздушно окачване, тъй като има по-малък риск от счупване. С въздушното окачване ремаркето става по-гъвкаво.

Въздушното окачване може да увеличи възможността за транспортиране на някои товари, като създаде по-добро сцепление чрез изравняване на окачването.

По-дълъг живот на гумите

По-ефективното окачване означава по-малко вибрации, които трябва да се поемат от гумите, а това води до по-малко износване на гумите.

Някои въздушни окачвания могат да повдигнат неизползваните оси, което допълнително подобрява живота на гумите.

Недостатъци

Пръстеновидното окачване е по-трайно от въздушното окачване. Често се срещат стари камиони, които са излезли от завода преди 60 години с такова окачване. Обикновено пружинното окачване не се нуждае от голяма поддръжка, но въздушното окачване е по-сложно.